Thursday, December 1, 2011

Mengenang kembali.....iv

Arwah bukan sahaja menjadi tarikan GP senior dan junior tetapi juga pensyarah. Arwah memberitahu aku mana-mana GP yang cuba berkenalan atau cuba mengoratnya. Salah seorang yang mencuba ialah R. Aku baik dengan R dan seorang senior kerana kami sama-sama dari Muar. Pada satu hari, aku ke rumah sewa arwah bersama Wan Kemut. Sebaik sahaja kami sampai, R juga sampai. Wan Kemut beritahu aku, R mungkin tengah high sebab terbau arak. Aku biarkan arwah melayan R dahulu. Aku nampak R agak tertekan dan sesekali memandang aku. Aku make dono je. Bila R balik, arwah memberitahu R meluahkan rasa hatinya dan sesekali seakan marah-marah kerana arwah layan tak layan je. Aku dengar je. Biasalah...... gentleman..... best man win hehehehe. Arwah menolak R kerana dia dah ada teman lelaki. Aku cuma teman biasa je tapi kawan yang sangat prihatin hahahahah.

Ada seorang pensyarah juga berkenankan arwah untuk dijadikan menantu. Aku sebenarnya tak tahu menahu sebab aku tak kisah sangat. Memang arwah cantik menawan. Dah tentu jadi rebutan. Satu hari, aku masuk ke kelas muzik. Arwah dah berada di dalam kelas. Pensyarah tersebut juga dah tercegat di depan kelas. Sebaik sahaja aku masuk pensyarah tersebut memandang aku dan berkata, " Nor, yang ekau bokawan dongan budak bangang tu buek po?" Semua yang ada dalam kelas memandang aku. Aku macam biasa tersengih macam kerang busuk. Ikut hati mau aku flying kick orang tua ni. Tapi sabar, sabar, sabar be a gentleman. Sejak hari itu ada je salah aku pada pandangan mata pensyarah tersebut. Tak pakai name tag, nama aku kena blacklist dan didenda. Bila tamat masa muzik aku,arwah dan Ida pergi ke kantin untuk makan. Sedang kami makan, seorang pensyarah lain ( kawan pensyarah muzik tu) berdiri di hadapan kami. Tengok aku, arwah dan Ida. "Yani, lopeh ni jumpo den" katanya. Sebaik selesai makan aku pergi berjumpa dengan kawan-kawan lain. Arwah dan Ida pergi berjumpa pensyarah tersebut. Selepas itu aku tak jumpa lagi arwah.

Keesokkan hari, pagi-pagi lagi arwah mencari aku. Dia menceritakan apa yang berlaku semalam. Pensyarah yang hendak berjumpanya menjadi orang tengah kepada pensyarah muzik. Macam-macam dia tanya tentang aku. Arwah selalu mengulang-ulang ayat pensyarah tersebut bila kami mengimbas semula kejadian ini. "Apo bondo yang dio ado? Tak do apo2 pun. Haghapkan buah duo biji yo." Aku tanya arwah kenapa tak jawab, " Buah duo biji tu lah yang den gilo-gilo kan. Buah dio buah mas. Lagi pun dio anak tokeh bas Muar." hahahaha. Arwah memberitahu aku, pada waktu makan tengah hari, arwah terperasan ada seorang lelaki duduk makan bersama dihadapannya. Arwah buat tak kisah. Rupa-rupanya lelaki tersebut adalah anak pensyarah muzik. Anak pensyarah tersebut cuba lah nak berkenalan konon-kononnya tapi arwah cepat-cepat makan dan masuk ke kelas. Pada sebelah petang pensyarah muzik mencari arwah di kelas dan bertanya, " Nor, ekau dah jumpo anak den? Camno bokenan tak?" Arwah jawab, " Yo ko? Den ingat budok sosek mano lak tadi cubo ngorat den. Ghaso-ghaso den, tak mau la sobab omak den dan caghi jodoh den." Tokojut boghuk pensyarah tersebut. "Sapo? Budak bangang
tu ko ?" Arwah menjawab, " Tak lah, sodagho den la kek kampung. Den tak nak do budak bangang tu " Pensyarah muzik tu terus meninggalkan arwah. Frust agaknya. Aku tanya arwah kenapa tak cuba berkawan dulu dengan anak pensyarah tu. Arwah jawab, " Buat pe, dahlah gemuk, hitam longot lak" hahahaha pemilih juga arwah.

Bila kami dah buat keputusan untuk bersama, satu hari, arwah memberi aku sepucuk surat. Surat dari teman lelakinya. Dia benarkan aku membacanya. Aku bertanya apa yang dia fikirkan. Arwah menjawab dia tak tahu apa nak cakap. Aku meminta kebenarannya untuk membalas surat tersebut. Ringkas tapi padat. Aku mengajak teman lelakinya berjumpa untuk berbincang. Aku gentleman beb. Nak berbincang je. Kalau dia betul-betul nakkan arwah, aku akan serahkan padanya tetapi dengan syarat jaga arwah sebagaimana aku menjaganya. Jangan sia-siakan lagi Tapi teman lelakinya tidak memberi apa-apa respon pun.

Pada cuti bulan Nov 1985, aku dari Sabah terus ke Segamat mengambil arwah untuk membeli barang-barang persiapan untuk perkahwinan kami. Cuma tinggal sebulan lagi. Semasa berbual-bual arwah menceritakan teman lelakinya masih mengharapkannya dan memintanya balik semula. Aku dengar je. Arwah menantikan reaksi aku.
Aku seperti biasa- gentleman. Aku minta arwah membuat pilihan, aku atau dia. Mudah jekan. Aku tidak pasti ikhlas atau tidak kerana arwah memilih aku atas alasan," kad dah diedarkan dan semua orang dah tahu. Lagipun majlis tinggal sebulan je lagi." Aku jawab, " Apa nak susah, awak kawin dengan dia, saya kawin dengan perempuan lain. Kawin tetap kawin tapi dengan orang lain la. Ape-ape jadi masa depan nanti lagi susah" Arwah diam je dan tidak ada keputusan. Kami tetap dinikahkan pada 7 Disember 1985.

Bermulalah ranjau kehidupan sebagai suami isteri.......................

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin