Thursday, February 18, 2010

Betulkan niat....
Kanak-kanak cacat pendengaran ini boleh menjadi orang paling berjaya jika kita tau selaraskan niat kita dan tanggungjawab membimbing mereka.

Tazkirah ari ni menekankan pada niat atas setiap yang kita lakukan. Jika niat itu baik maka ganjarannya juga baik, jika niat itu menyempang maka ganjarannya juga menyedihkan. Tiba-tiba aku terfikir: Apakah niat guru-guru datang ke sekolah, ke ipta, ke ipg dll institusi pendidikan, jika masih ramai pelajar yang tidak berjaya sahsiah dan akademik? Apakah niat seorang staf datang ke pejabat setiap hari, jika terlampau banyak rungutan tentang, kenaikan gaji tertangguh berbulan, elaun itu ini tak dapat2, claim tak dibuat dan entah macam2 rungutan di dengar di telinga?Apakah niat seorang pentadbir datang bertugas, duduk nyaman di dalam bilik berhawa dingin, ada pa, ada driver jika di luar sana terlalu banyak kekurangan dan kepincangan yang didengar, bangunan itu rosak, bangunan ini rosak, orang tu tak puas hati, orang ni menangis sakit hati dll ? Apakah niat seorang kawan datang sama2 bertugas dalam satu pejabat, jika masih ada iri hati, sakit hati, busuk hati , tindih menindih , pancung memancung untuk naik pangkat?


Jadi.....persoalan ini berlegar di kepalaku, alangkah manisnya hidup ini,jika semua orang dapat melaksanakan tanggungjawab berdasarkan niat yang dipasang dari awal. Kuranglah pesakit mental, kuranglah kerja pakar jantung, darah tinggi, strok ,dll sakit kronik.Manisnya hidup ,amannya rumahtangga, seronoknya bekerja jika semua orang tau apa niat yang patut dipasang?

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin